Dünden bugüne dalış ekipmanları yazı dizimizde bu haftanın konusu “DALIŞ MASKELERİ”
Tamamen bilgi amaçlı yayınlanan bu yazımızı keyifle okumanız ve paylaşmanız dileğiyle.
Neden su altında görüşümüz bozuluyor?
Dalış eğitimlerimiz sırasında sıkça bilgilendirmesini yaptığımız konulardan biride insan gözünün görme yetisini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmesi için hava boşluğuna ihtiyaç duyması konusudur.
Kafamızı suya soktuğumuz andan itibaren gözümüzü, ihtiyaç duyduğu havadan mahrum bırakıyoruz. Havaya göre yaklaşık 800 kat daha yoğun olan su kütlesi, gözümüzün önündeki hava boşluğunu ortadan kaldırarak görüşümüzü bulanıklaştırmaktadır.
İnsanlığın, su altını gözlemleme, avlanma, arama-çıkarma merakı ise su altında net bir görüş isteyen eylemler olarak karşımıza çıkmış ve suyun yarattığı bu olumsuzluğu ortadan kaldırmanın yollarını aramaya itmiştir.
Çözüm aslında gayet basitti; gözün önünde hava boşluğu bulundurmak!
Dalış maskeleri ile yüzücü gözlükleri arasındaki farklar neler? Ve neden maske kullanmamız gerekiyor?
Tüm dalış profesyonellerinin dikkat ettiği bir konu vardır. “Maske, gözlük değil!” ya da “Maskeye gözlük deme cezası …” gibi birçok söylemi duyarsınız. Bu Hassasiyetin ana sebebi yüzücü gözlükleri ile dalışlar sırasında kullanılan maskelerin telaffuz olarak karıştırılmasını engellemek.
Yüzücü gözlüğü olarak adlandırdığımız gözlükler, özellikle havuz yüzücüleri tarafından kulvar çizgisi takibini kolaylaştırmak, deniz yüzüşlerinde ise tuzlu su etkisini ortadan kaldırmak amacıyla kullanılır. Yüzücünün göz çukuruna denk gelen kısımda hava boşluğu yaratarak kafası suyun altında olsa bile rahat bir şekilde görebilmesini sağlar.
Ancak iş, dalıcı suyun derinliklerine doğru inmeye başlayınca değişmektedir.
Su altına doğru ivme kazanan dalıcı artık alışık olduğu basınç ortamını terk etmeye başlamış ve daha kısa metrelerde daha yüksek basınçların altına girmiştir.
Dalış eğitimleriniz sırasında öğrendiğiniz ya da öğreneceğiniz basınç hacim ilişkisini açıklayan Boyle Mariotte Kanunu gereği, ortam basıncındaki değişiminden kaynaklı, göz çukurumuzun önünde oluşturduğumuz hava boşluğu artan basıncın etkisiyle daralacak ve dalıcıya rahatsızlık verecektir. Bu olumsuzluğu engellemek için azalan hava boşluğuna hava takviyesi yapmak gerekir. Biz bu manevraya maske eşitleme manevrası diyoruz.
Bu manevrayı gerçekleştirebilmeniz için ise kullandığınız ekipmanın bir burunluk cebi olmalı ki böylece burnunuzdan vereceğiniz havayı, göz çukuru bölgesinde bulunan hava boşluğuna takviye yapabilmesi için iletebilesiniz. İşte bu ve eğitimlerinizde gördüğünüz ya da göreceğiniz diğer manevraları rahat bir şekilde gerçekleştirebilmek için bizler maske ekipmanını kullanıyoruz.